هوش هیجانی:
هوش هیجانی مجموعه تواناییهایی است که به ما کمک میکنند هیجانات را در خود و دیگران، تشخیص داده و تنظیم کنیم.
مولفه های هوش هیجانی شامل این پنج مهارت هستند:
مؤلفۀ اول: خودآگاهی
خودآگاهی یعنی اینکه نقاط قوت و ضعف خود را بشناسیم و بتوانیم انواع احساسات خود را از هم تشخیص دهیم. کسانی که این ویژگی را دارند زندگیشان را بهتر مدیریت میکنند؛ یعنی میدانند باید چه شغلی انتخاب کنند، وقت خود را صرف چه روابطی کنند و چه اهدافی را دنبال کنند. به همین جهت است که اهمییت هوش هیجانی امروزه در انتخاب و تعیین مسیر شغلی بسیار بیشتر به چشم میآید.
مؤلفۀ دوم: مدیریت احساسات
برای خیلی از ما پیش آمده که در زمان عصبانیت حرفی زده یا کاری کردهایم که بعدتر بابتش احساس پشیمانی کردهایم. مدیریت احساسات یعنی بتوانیم اضطراب، افسردگی یا خشممان را کنترل و خودمان را آرام کنیم. این کمکمان میکند که بعد از شکستها و ناراحتیها سریعتر بهبود پیدا کنیم.
مؤلفۀ سوم: خودانگیختگی
خودانگیزی یعنی انگیزه و اشتیاقمان را در اثر موانعِ بیرونی از دست ندهیم؛ بلکه به خودمان انگیزه بدهیم و به کارهایی که میخواهیم انجام دهیم متعهد بمانیم.
مؤلفۀ چهارم: همدلی
همدلی این است که بتوانیم احساسات دیگران را تشخیص دهیم و درکشان کنیم. کسانی که مشاغل مراقبتی دارند یا در زمینۀ فروش یا مدیریت فعالیت میکنند نیاز بیشتری به این ویژگی دارند. جالب است بدانید که یک کاربرد هوش هیجانی در مذاکره ، داشتن همین مولفه میباشد.
مؤلفۀ پنجم: مهارتهای اجتماعی
داشتن مهارتهای اجتماعی منجر به تعامل بهتر با دیگران میشود. کسانی که مهارتهای ارتباطی بالاتری دارند میتوانند روی دیگران هم تأثیر بیشتری بگذارند.